Kentang goreng

sambal-goreng-kentang-kering.png

Kentang goreng is een lekker bijgerecht voor bij de rijst. Deze Indische frietjes zijn natuurlijk ook gewoon te koop bij een toko of gewoon bij een supermarkt maar, zelf gemaakt zijn ze toch wel erg lekker en zo veel werk en moeilijk is het echt niet. Ik maak altijd eerst pommes pailles (stro-frietjes)

Ingrediënten:

4 zakjes snackfrietjes (probeer wel zonder zout te krijgen)
2 salamblaadjes
1 ui
2 teentjes knoflook
½ theelepels laos
3 theelepels sambal oelek
1 eetlepel. ketjap manis Kaki Tiga
½ theelepel trassie
1 eetlepel bruine rietsuiker of een blokje gula djawa (lekkerder)
2 eetl. olie.

Bereiding:

Pel de ui en de knoflook en hak ze zeer fijn.
Fruit de knoflook en ui in de olie. Voeg de sambal, trassie, laos, suiker, salam en ketjap toe. Laat deze brei zachtjes koken tot het geheel een dikke massa (stroop) is.

Haal tot slot de frietjes erdoorheen. Wel vooral blijven roeren en omschudden en zeker niet laten aanbakken. Na het afkoelen vormt het een min of meer knapperige laag met stukjes ui en sambal en het is heerlijk om te snoepen of als extra bijgerecht bij uw rijsttafel.Kentang goreng is een bijgerecht voor bijvoorbeeld de rijsttafel

 

Ingrediënten

  • Aardappelen in pommes pailles gesneden en gefrituurd of
  • 1 zak mini friet van 100 gram (in dit recept gebruikt: AH mini friet Naturel 100 gram)
  • 2 eetlepels olie (arachideolie is geweldig)
  • ietsje minder dan een kwart theelepel zout
  • 1 sjalotje (na het pellen moet je ongeveer 35 gram overhouden)
  • 1 teentje knoflook
  • halve theelepel laos
  • halve theelepel asem (tamarinde uit een potje, te koop bij de toko)
  • halve theelepel trassie
  • 1 blaadje salam
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 100 gram water
  • 40 gram gula djawa
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
  • ongeveer een halve eetlepel ketjap manis adviestip: gebruik ketjap van Kaki Tiga dus geen Conimex

kaki tiga ketjap

Advertentie